Allmän pepp om livet

Film- Provridning

Hej! Det vore ju galet kul att höra vad ni tycker om mig och den här hästen jag provade för ett tag sedan? Jag gillar den väldigt mycket! Observera att jag inte ridit på 1,5  månader (förutom någon gång) och inte hoppat på väldigt lång tid… hoppning är ju en färskvara men det sitter ändå lite inne.

Jag tycker att jag passar med hästen för de hästar jag passar med kan jag sitta upp och rida helt obrydd. Alltså utan att känna mig nervös över huvud taget. Hade kunnat hoppa hinderstöden ut, jag fick mycket självförtroende med denna häst. Låt mig höra vad ni tycker!? Inte om min riding, men om OSS som ekipage! Om mig och hästen! Ser det ut att vara en häst för mig? Jag fick iallafall en väldigt bra känsla.

Det är också bra för den är inte jätteliten, jag ser absolut inte stor ut på den men samtidigt är den ganska studsig och ”på” och suger hinder, och det är ju inte lätt att hitta större hästar som gör det. Jag har första tjing på denna och vi får se vad som händer helt enkelt! Jag är väldigt sugen på att hitta den rätta tävlingshästen att gå ut och ha kul med! Denna häst hade passat perfekt för det!

Jag tänkte komma med lite tips på vad man ska tänka på inför en provridning. Eller jag har redan skrivit flera delar om vad man ska tänka på, men däremot har jag inte skrivit om hur man bör lägga upp själva provridningen. Här kommer följande tips:

  • Först och främst. Rid runt och testa hästen på marken. Alla gångarter. Hur känns den? Tar det skänkeln? Stannar den lätt? Hur är gångarterna? Tar den stödet i bettet? Blir det avslappnad eller spänd vid något läge? Rid bara runt, gör volter, tempoökningar, flytta den, gör halt och öka. Testa hur den är och vad den kan.
  • Börja hoppa fram på ett litet kryss. Rulla på det några gånger fram och tillbaka. Alltså i båda varven.
  • Efter det så sätter ni upp ett litet räcke. Samma sak. Viktigt att rida från båda hållen. Hur känns det? Är det lätt att se avstånd?
  • Höj igen och ta det några gånger till. Fortfarande bara ett räcke. Lägg upp galoppen och försök få den med dig enda fram till hindret.
  • Hoppa en liten oxer. Gör samma sak där och gå igenom hela processen.
  • Innan du hoppar en bana så kan du börja med att lägga ihop två hinder. Som jag gör. Te x räcke till ett annat räcke. Sedan ökar du till tre hinder på rad.
  • Det viktigaste: Hoppa en bana när du känner dig redo! Det behöver absolut INTE vara högt. Ni ser ju höjden jag hoppar på… jag vet liksom att hästen kan hoppa högt utan det jag vill veta är hur den är på hinder, hur den tar halvhalterna och hur pass stark den är efter hindret till nästa hinder. Hoppa banan några gånger i samma låga höjd.
  • Avsluta med att ni höjer hela banan eller några hinder så att du får känna lite på hur det är när det är lite högre.

Sedan räcker det! Det viktigaste är själva hoppbanan. Hitta en rytm och känsla. Det är ju här du ska bestämma och känna av om det är en häst för dig. Om du förstår den, rider den bra och hittar en bra känsla. En bana är väldigt avslöjande.

Såhär såg det då ut när jag provred. Inte ultimat att åka och provrida när man inte varken ridit eller tränat på länge. Men men, med rätt häst så spelar det ingen roll! Då sitter det. Och jag gillade verkligen denna häst. Otroligt välriden, snabb, bra tryck och en riktigt härlig inställning.

Ett svar till “Film- Provridning

Kommentarer avstängds.
Translate »